Menu Sluiten

Tips gebruik Boten (in bewerking)

Hieronder per boot praktische tips en aanwijzingen die actueel worden gehouden op basis van actuele kennis en ervaring.

Tips Boet’s men


Het openen, naar voren vouwen en weer sluiten van de kap.

Het starten van de motor:

Het zijpaneel op de stuurkolom en het aanzetten van de accuspanning

Tips Almera


De Almera ligt sinds 2022 in de sloot richting de Kaag. Voor de zeilboten en de Boet’smen rechtsaf en voor de Almera linksaf; laatste ligplaats aan uw linkerhand.

Voor het wegvaren en afmeren zie de tips op het schema, met dank aan Ben.
Bij het afvaren dus niet gelijk achteruit varen maar de achterkant van de boot naar het midden van de sloot laten draaien door het roer in de juiste stand zetten en de motor voorzichtig in vooruit laten draaien. zodra de achterkant vrij naar het midden van de sloot kan roer bijstellen en motor in achteruit, voorkant vrij van de kant dan pas de motor in vooruit zetten. Let op oplopende en tegemoetkomende boten.
Bij afmeren de voorkant van de boot voorzichtig op het midden van de voorkant van de ligplaats richten. De achterkant ook weer in vooruit en met de juiste roerstand naar de kant laten draaien.

De stuurhoes
Afnemen en opbergen zodat hij niet verloren (wegwaait) gaat.

Starten van de motor
Eerst de accuspanning inschakelen onderkant bakboordzijde met de kunststof sleutel…………

Tips Zeilboten

Bij het afmeren een lijntje te weinig? Je handen of knieën open gehaald aan boord en een pleister of verbandje nodig? Afmeren aan een graskant zonder bomen of paaltjes? Kijk eens in de koker in het achteronder van elke zeilboot voor wat nuttige extra materialen.

Nachtklaar maken:

Leg in de borglijn van de rolfok een simpele platte knoop, geen oud wijf. Loswaaien van dit knoopje kan voor veel schade aan de rolfok zorgen, dus graag even aandacht hiervoor.

De motoren laten we bij het verlaten van de boten in het water hangen. Dit is niet per se beter voor de motor zelf, maar wel beter ter voorkoming van aanvarings-schade aan opgeklapte uitstekende motoren buiten de (vrij korte) ligplaats-boxen.

Valken.

Zorg dat er minimaal 1 zelflozer open staat bij het verlaten van de boot. Ondanks de afdekzeilen dient het eventuele regenwater uit de kuip te kunnen lopen. Met dichte zelflozers kan de valk vollopen en in de haven zinken.

Gebruiksaanwijzing buitenboord motor

De Yamaha 4PK BuitenBoord Motor (BBM)

Gebruiksaanwijzing buitenboord motor zoals in de Boet geplastificeerd beschikbaar is.